SUE vs. CAN

Igar var det match mellan Sverige och Canada i Junior VM!!! Eftersom vi inte var hemma under dagen spelade vi in den och sag den senare pa kvallen. HOHO, HEJA SVERIGE!!! 4-3 till mitt kara fosterland! Jag var lite nervos ett tag nar de lag under med 2-0, men det tog dom igen.

Idag var det en valdigt fin dag, solig och kall men massor av sno. Det blev skidakning igen och idag gick det faktist riktigt bra. Imorgon ska vi aka utfor, antligen. Igar gick vi pa bio, en knasig men kul quebecois film, L'âge de ténèbres.

On va dinêr  -JULIA

Rapport fran Chicoutimi

Hejsan hoppsan,

annu en dag i ett snoigt Quebec gar mot sitt slut.

Igar var en skiddag, tre timmar i skogen pa langdskidor, fast jag kanske mest var pa rumpan. Louis sa att jag sag ut som jag var fran Kalifornien "sag inte till nan att du ar fran Sverige, du borde ju vara fodd pa dom dar (skidorna)". Ok, jag kanske inte var jattebra, men for att vara forsta gangen pa typ 10 ar tycker jag att jag var valdigt duktig. Nedforsbackar ar jobbigast, skidorna ar ju for smala far att man ska kunna halla balansen! Men, ovning ger ju fardighet och det skulle inte forvana mig om Louis tvingade ut mig imorgon igen. Fast nan dag ska vi aka utfor, sa da far jag val visa dom att jag ar fran Sverige i alla fall.

Igar kom ocksa Louis syster Renée med familj, Luc och David 5 ar, sa antligen har jag hittat en lekkamrat... Vi tittar pa tecknat och leker med bilar hela dagen lang. Fast idag lekte jag med lite aldre personer, Jen och gammalfarmor 94 ar. Medans dom andra kastade sig ut for stup (glissand, pulka fast lite farligare) stannade jag med migran och Jen utan lust kvar hos Thela (Therese Lapointe) och spelade Alfapet pa franska! Det kanske inte var sa mycket battre an att leka i snon for huvudvarken men det var faktiskt rolig. Fast svart, med en 94aring som var mastare pa Alfapet och jag lovar att hon fuskade mer an en gang. Jag kom i alla fall 2a andra omgangen, av tre...

Om jag inte hinner skriva innan nasta ar har borjat, GOTT NYTT AR!!!
JULIA


Joyeux Noël à tout le monde

JAG ONSKAR ER ALLA EN GOD JUL!!!

Hoppas ni har haft en underbar julafton!

Julia

Dan-fore-dan-fore-dopparedan

Hej alla!

Idag ar det dan-fore-dan-fore-dopparedan. Men det kanns inte riktigt sa for allt ar sa annorlunda ocn nytt. Fast nu nar jag bor hos Robert och Yolande ar det lite mer svenskt iallafall! De har namnligen en svensk AFS dotter som dom ar valdigt nara och dom har varit i Sveriga manga manga ggr sa de kanner till de svenska traditionerna, tex gloff som vi drack i torsdags Igar var det minijul med Matteo (italien)! Vi at fondue och tittade pa faniga julfilmer. Och de overrosade oss med julklappar! De lurade oss med att saga i onsdags att de var "anti-julklappar", sedan gav de oss varsin bok om Montreal, godis (direkt inmporerat fran Sverige, djungelvral och Twist), en jattefin troja fran Roots och HOCKEYBILJETTER!!!!!  Canadiens (Montreal) vs. NY Rangers i februari! KLIMAX! Jag trivs verkligen har, till skillnad fran Jen & co har dom erfarenhet av AFS studenter och de vet vad jag gar igenom. (plus att de lyssnar pa mig, pratar franska med mig och satter inte en massa krav pa mig)

Tisdag - torsdag var det julslutprov i skolan. Ekonomi, franska, matte och engelska. Ekonomin var SVAR men det gick ganska bra (med tanke pa at tjag hade glomt min ordbok och anvande min lilla daliga fickordbok) franskan var katastrof, kunde likagarna struntat i det som Jor) och matten och engelskan var lekande latt, typ...

Nu ska jag brosta mina sma tander och sen ska vi aka till Montreal och shoppa i Montreal Underground!
 
Merci au petit Jesus - Julia

ps. Mamma, dina kommentarer fastnar, fast du kanske inte ser det, pappa jag tror du kommer alska den nya Mr Bean filmen om du inte redan sett den! Sag den i gar med Robert och jag som inte gillar honom annars tyckte den var riktigt kul! Max: GRATTIS PA FODELSEDAGEN! ds.

Julkalas/pyjamasparty

Hej! 

Forsta dagen i skolan denna veckan, och den enda riktiga skoldagen denna veckan! Om en timme har jag mitt forsta julprov, ekonomi. Fruktansvart roligt.. Onsdag har jag franska, torsdag engelska och matte. Igar var skolan stangd pga snoovader. Det ar rekord pa snomangd har innan jul! Allt ar helt tackt av sno, anltligen en riktigt vit jul! Jag och Jen gick en snoskopromenad eller vad man ska kalla det bakom vart hus, bland appeltrad och sen in i skogen. Det var kul, men snon var djup! Men det var ocksa valdigt vackert och jag saknade min kamera valdigt mycket....  

Imorgon flyttar jag over till Robert och Yolande i 4 dagar. Jen och Louis aker till Quebec City sa jag ska sova dar. 

Jag kanske inte berattade men i sondags sjong jag och Jens barnkor i en liten kyrka. Jag och Jen sjong Fred pa jorden vilar (alla alskar den haha) och Helga natt. Kyrkgubben ville att jag skulle komma  och spela orgel under gudtjansterna haha. 

Idag var det julkalas i skolan. Av nagon konstig anledning hade alla pyjamas pa sig och jultomten (den riktiga) var har. Hoho

Bonne journee

SNOSTORM

Hej! 

Sondag kvall, imorgon ar det ny vecka, nytt liv osv.. Forhoppningsvis ar det ingen skola imorgon, for det har varit snostorm hela langa dagen och antagligen hela natten ocksa. Inga skolbussar = ingen skola! Jag har ater igen haft en trevlig vecka, den som precis gick lika snabbt och obemarkt forbi som alla andra veckor har. TIDEN GAR SNABBT! Veckans  hojdpunkt var konserten med skolan. Pa luciadagen var det Julkonsert pa Ozias Leduc med de musikgrupper som har valt musik som tillval och 1a och 5e klass i musikkoncentration. Jag spelade saxofon (hahaha) och sjong Oh Happy day och Imagine. Det var riktigt kul! Sen stannade jag kvar med Tatiana och Pierre och sag koncentrationen, helt galet bra! Jag hade en riktigt rolig kvall. Nar jag kom hem at jag och Jen musslor med sotpotatis pommes frites. Fredag hade jag en kort skoldag, efter lunch kom Jen och hamtade mig och Bruno och korde oss till Ceder Street Elementary School i Beloeil. Vi var nastan de enda high school eleverna som tillsammans med smattingarna i koren gjorde en konsert for barnen pa skolan. Sen korde en buss oss till (mormon) kyrkan dar vi ovar FOR DET VAR DAGS FOR JULFEST! Vi julpysslade, drack varmchoklad och dansade canadensisk folkdans. Sen at vi middag (valdigt juligt, BBQ kyckling med ett berg av smaklosa pommes frites i papperslador) och hade en till konsert for foraldrarna. Jen, Louis och Jorgelina kom. Sen drog Jen och Louis vidare och at middag i Montreal medans jag och Jor gick pa bio med mina korkompisar. Vi sag I am legend med Will Smith. 

Thats all for tonight folks SEE YA LATER

SEG DAG!

Hej!

Idag ar det mandag, igen...Forra veckan gick valdigt fort for jag var ledig mandag och tisdag. Imorse nar jag gick till skolan var det "bara" -10 grader, igar kvall var det -15. Hur kallt ar det hemma? Jag har glomt bort hur kallt det brukar vara...  

De senaste helgerna har varit handelserika sa det komemr bli ett langt inlagg haha. Forra lordagen var det rep hela dagen pa McGill, det stora unversitetet i Montreal, (nordamerikas basta tydligen) och sen middag med Mylene (aggdonatorn) och hennes familj. Vi at tortière, en stor gratang med tre sorters kott, potatis och lok, allt i en deg. Det lagas i ugnen i 12 timmar. MUMS for en vegetarian och valdigt quebecois. Sondag var det den stora konserten med 4 andra ungdomskorer fran Quebec och en fran Ottawa. VI sjong var for sig och sedan tillsammans, 300 ungdomar och barn. Det var en dirigent fran Ryssland som dirigerade allihop tillsammans, en jattegullig kvinna med en massa bra tankar om rosten och korsang. Jag kommer att vara pa canadensisk radio tre ganger i jul! Pa sjalvaste julafton och juldagen till och med.

Mandag var en snodag, ingen skola for det har snoat for mycket, men jag var ledig anda. Jag gjorde inte sa mycket, stadade "mitt" hus och pluggade. Eftersom det var snokaos kunde vi inte aka nanstans. Pa tisdag kvall begav sig jag och Jen pa en ovanligt lang fard till Montreal, det tog jattelang tid pga all sno. Bara att komma upp for uppfarten fran huset var ett aventyr, annu varre var att hitta parkeringsplats nar halften var forsvunna av all sno. "Dar kunde vi sta, om hade en snoskyffel". Vi gick pa en konsert pa en liten klubb. Det var Jens kompisars band som spelade, valdigt bra faktiskt. 

Sen pa torsdagen var det talangjakt pa skolan, secondaire en spectacle. Det var manga kompisar till mig som var med sa det var roligt! Manga priser delades ut, 1a (hysterisk men bra tjej pa piano och sang) och 2a (skolans karlekspar dansade tillsammans, Maude och Alexandre), samt for basta franska (vet ej...), publikens val (Valerie sjong en sang dedikerad till en tjej pa skolan som dog i borjan av aret, hela publiken stod upp efterat, jag som inte ens kande tjejen borjade grata) och basta upptradande (en tjej med massa har som forsokte sjunga Carmen). Fredag bakade jag mina forsta egna pepparkakor haha!

Lordag var det rep igen, infor valgorenhetskonsert for MS. Efter det gick jag och Jen lite pa stan i den sota lilla staden St Lambert. Sen var det Hanuka fest, jag fick hora hela historien om varfor de firar Hanuka, ata god mat och hora vacker Klaismer (?) musik av en hel familj musiker. Dottern var bara 10 men spelade fiol som jag vet inte vad. Det var valdigt intressant och roligt! Sen var det julfest med AFS! Vi kom lite sent sa jag trodde jag slapp presentera min efterratt (pepparkakorna) men de tvingade mig upp i alla fall och jag fick beratta allt om svenska jultraditioner pa franska... Sen tvingade dom mig att sjunga svenska julsanger ocksa och Rene (som har bott i GBG) gjorde det inte lattare med att hela tiden komma pa nya sanger jag kunde sjunga, typ Sankta Lucia... men festen var valdigt kul! Vi lekte julklappslekar och dansade hela natten lang. Sondag var tidigt upp igen for att ta bussen till St Bruno och sedan till rep med koren igen. Efter ett helt forvirrat genrep var det konsert. Det var en stor grej med kanda TV personligheter, trollkarl och stauppkomiker och en kand sangare fran Quebec, Frederic De Grandpré. 

Pa kvallen var jag helt slutkord, for att inte tala om hur jag mar idag. Imorgon vantar en ny produktion pa franska, hysteriskt kul. Lite fragor: nagon som tittar pa julkalendern, ar den bra? Hur kallt ar det? Har det kommit nagon sno? 

Nu vill jag sova men forsta ska vi ata middag osv... Puss och kram!

RSS 2.0